Paradicsomos rizottó recept

  • Paradicsomos rizottó recept
  • Paradicsomos rizottó recept

Paradicsomos rizottó recept  Paradicsomos rizottó recept  

Hozzávalók:

200 g rizottó rizs
1 fej hagyma
3,5 dl zöldségleves
1 dl fehérbor
4 ek olaj
50 g vaj
40 g reszelt parmezán
140 g sűrített paradicsom

Recept:

Korábban nem  nagyon mertem nekiállni rizottót főzni, elborzasztottak a cikkek, amik a nehézségeit taglalták. Vettem egy mély levegőt, és …sikerült. Nem is volt nehéz.

Egy tökéletes rizottóhoz szükséges a türelmes és fáradhatatlan keverés.

Amikor a rizs már üveges, akkor kezdjük a folyadékot – először a bort, majd csak utána az alaplevet – fokozatosan – merőkanalanként – a fazékba önteni. Ha rizsszemek a folyadékot magukba szívták, jöhet a következő adag.  A rizsnek annyi folyadékot kell magába szívnia, amennyit csak elbír. A folyadék hatására a megdagadt keményítő a rizs felszínéből és a szemek peremterületeiből szabaddá válik, az ételben eloszlik, annak puhaságot és bársonyosságot kölcsönöz.

A rizottó főzésekor a leggyakrabban fellépő hiba a túlságosan sokáig főtt rizs. Ha elfogyott az előírt folyadékmennyiség, azonban a rizsszemek nem főttek meg, vegyük le a főzőlapról, fedjük le, a forró rizs így tovább párolódik, puhul saját gőzében.  A receptek végén néhány perc pihenési időt javasolnak, ekkor a rizottó saját gőzében tökéletesre puhul. A rizottó bársonyos és puha, azonban „harapós„, olaszosan al dente.

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra, és pirítsuk üevgesre az olajon. Adjuk hozzá a rizst, kevergetve várjuk meg, míg a rizsszemek kifehérednek, majd üntsük fel fehérborral, majd a fent leírtak szerint  a zöldséglével. Lassú tűzön kevergetve főzzük, míg sűrű és puha lesz. Ekkor keverjük bele  a vajat, a paradicsomot és a parmezánt.

Bazssalikomlevlekkel tálalhatjuk.

Én pirított fokhagymás gombát kínáltam hozzá.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek, vagy kövess Facebook vagy YouTube csatornámon!

  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*