Hozzávalók:
tészta:
12 dkg vaj
1 evőkanál cukor
csipet só
20 dkg liszt
1 tojás sárgája
pici víz
töltelék:
15 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 púpos evőkanál kakaópor
3 evőkanál tej
3 tojás sárgája
3 tojásfehérje (a megmaradt tojásfehérjével együtt)
csipet só a fehérjéhez
5 dkg mazsola, aszalt barack vegyesen
Recept:
Kis kármentés. A karácsonyról maradt diót és aszalt barackot használtam fel a sütihez.
Ok, lapos, de milyen legyen egy pitertorta?
A tésztához a vajat morzsoljuk el a liszttel, a cukorral, adjuk hozzá a sárgáját, a vizet és gyúrjuk gyors mozdulatokkal rugalmas tésztává.
Tegyük a hűtőbe, míg elkészül a töltelék.
A diót, a mazsolát, a barackot daráljuk le. A tojások sárgáját keverjük jó habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tejet és a kakaóport. A tojások fehérjét egy pici sóval jó habosra keverem, apránként keverjük hozzá a darált „dolgokat„.
Ezután lazán forgassuk össze a csokis részt a habos dióval.
A tésztát nyújtsuk ki és szépen egyengessük bele egy pitetorta formába. Tegyünk bele sütőpapírt, ebbe babot vagy rizst nehezéknek, és süssük elő a tésztát előmelegített 180 fokos sütőben. A bab/rizs azért szükséges, hogy a tészta pereme ne konyuljon le.
15 perc múlva vegyük ki a nehezéket és a papírt, majd öntsük bele a krémet. Süssük tovább addig, míg a krém megszilárdul kissé.
Porcukorral hintettem sütés után.