Recept:
Ez ismét egy könnyű, nem túl édes, frissítő, gyümölcsös pohárkrém.
Nem mondom, hogy egyszerű, mert mindent magam készítettem hozzá: habcsókot, piskótát, gyümölcsöntetet, krémet.
A kakaós piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjük fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat robotgéppel verjük fel a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. Adjuk hozzá a kakaóport, a lisztet, és keverjük jól el. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva. A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal adjuk hozzá, ne törjön össze.
Egy 16 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a tésztát, és betoljuk a sütőbe.
Ha picit megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja.
Kivesszük, kihűtjük.
A habcsókhoz a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd a cukrot aprénként hozzáadva tovább keverjük.
Egy nagyobb sütőlemezre sütőpapírt terítünk, erre kenjük kb 2-3 cm vastagságban a habot. Nem „gyártottam csókokat”, hiszen úgyis morzsásra kell törni majd.
130 °C –ra előmelegített sütőbe tesszük, de azonnal lecsökkentjük a hőt 110 °C –ra.
Legalább 1-1,5 órán keresztül szárítjuk a sütőben. Amikor már halvány vajszínű, és kemény a habcsók felülete, akkor van kész.
A sütés folyamán ne nyitogassuk a sütő ajtaját!
Az áfonyaöntethez az áfonyát a cukorral feltesszük főzni. Ha forr, a keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, és a szószhoz adjuk. Alacsony lángon besűrítjük és elzárjuk alatta a gázt.
Hagyjuk hűlni.
A krémhez a tejszínhabot nem túl kemény habbá verjük, majd a mascarponehoz és a sajtkrémhez dolgozzuk. A vanília kikapart magjával és ízlés szerinti porcukorral ízesítjük.
Poharakba rétegezzük a krémet, az öntetet, az apróra tépkedett piskótát, a morzsára tört habcsókot, és hűtve tálaljuk!